Det kan godt være, at Rubjerg Knudes fyr nærmer sig sine dages ende. Men nu har det fået en omgang kunstigt åndedræt, nemlig i form af en ny trappe. Trappen gør det muligt for besøgende at komme op og nyde udsigten fra toppen af fyrtårnet.

http://www.dr.dk/nyheder/regionale/nordjylland/video-vildt-udsyn-fra-spektakulaert-fyr

Fyret har en spektakulær beliggenhed syd for Lønstrup på den jyske vestkyst. Erosionen har ædt af kysten, samtidig med at store mængder sand har lagt sig op omkring fyret. På sin vis en sørgelig skæbne for lokaliteten, men også stærkt fascinerende.

Til fyrkomplekset hørte tidligere nogle bygninger. Bl.a. var der et sandflugtsmuseum på stedet. Museumsbygningen gik imidlertid til grunde – på grund af sandflugt! Siden har bygningsrester ligget spredt rundt i terrænet. Et råt bevis på naturens ustoppelighed. Sand kan føles let, når man har det i hånden, men i store mængder er det en uimodståelig kraft.

http://www.dr.dk/nyheder/indland/rubjerg-knude-fyr-lukkes

Undertegnedes seneste besøg på Rubjerg Knude foregik i tåge (ligesom DR’s optagelser ovenfor). Et ærgerligt vejr, kunne man måske sige, for er det ikke netop de storslåede udsigter der gør stedet til noget særligt?

Jo, men tåge har til gengæld en anden egenskab: Den understreger storheden, mystikken, urkraften, undergangen. Jeg havde mistet orienteringen på grund af den dårlige sigtbarhed, men pludselig rejste denne dødsdømte kæmpe af et fyr sig foran mig. Mageløst.

Læs hele beretningen her:

http://blogsbjerg.danskebjerge.dk/#post80

Glæder mig til selv at afprøve den nye trappe!

/Jacob