Efter Danskebjerge.dk’s seneste besøg i Odsherred vil der ske en lille ændring på listen over de længste trapper i den danske natur.

Det er trappen op til Esterhøj, der er ny i toppen. Med en højdeforskel på 30 meter klemmer den sig ind lige foran de århusianske trappetrin i Marselisskoven. En ottendeplads med andre ord.

Esterhøjtrappen starter inde i byen Høve i en højde af 58 moh. Her er der lagt nogle trin bestående af et moderne materiale, og de er ikke specielt krævende, for terrænet stiger ikke ret meget her i starten. Da man kommer ud i det mere åbne, tager hældningen til og dermed også tætheden af trappetrinene. Materialet ændrer sig såmænd også. Godt halvvejs bliver trinene af træ.

Man er aldrig i tvivl om, hvor trappen fører hen. Øverst oppe – i 89 meters højde over havet – knejser nemlig den store Esterhøjsten. Også kaldet Genforeningsstenen. Den blev rejst for at markere Genforeningen i 1920. Man kan se den helt nede fra dér, hvor trappen begynder. Der er 164 trin imellem.

Esterhøj ligger i den nordlige del af Vejrhøj-buen. Området er stærkt kuperet, og fra Esterhøj er der udsigt til mange af områdets højeste punkter. Flere af dem måler 80-90 moh.

Esterhøj selv er højere, end naturen har skabt den. De øverste meter udgøres nemlig af en gravhøj fra bronzealderen. Og der er to andre lige ved siden af. Det er kendetegnende for området: at gravhøjene i flere tilfælde ligger i serier. Disse fænomener kaldes højgrupper.

/Jacob