Danmarks areal blev forleden 40 kvadratmeter større. Så længe det varede.

En sommerhusbeboer på den sydvestsjællandske halvø Svinø fik øje på en større klump et-eller-andet ude i bugten. Klumpen nærmede sig, og fra stranden kunne man efterhånden se, at det drejede sig om et stykke sammenhængende vegetation.

Se billedet af “øen” her:
http://sn.dk/Vordingborg/Usaedvanlig-groen-oe-kom-flydende/artikel/504897


Den grønne ø vurderedes til at måle ca. 40 kvadratmeter. Men det er svært at efterprøve nu, for ved mødet med kysten gik klumpen fra hinanden.

Stammer nok fra klint
Teorien er, at mini-øen stammer fra Knudshoved Odde, som ligger længere mod syd. Her flår bølgerne hidsigt i klinterne, og somme tider ryger der stykker af. I det her tilfælde kan man forestille sig, at klintematerialet pludselig er smuldret bort, og så er terrænoverfladen nærmest svævet ned og er landet på havet “med benene først”.

Noget lignende skete for nylig ved Faxe Ladeplads. Her var det et stykke med sti og træ, der blev gnavet af – denne klump blev dog på land:
http://iloapp.danskebjerge.dk/blog/blogsbjerg?Home&post=234

Tag også et kig på nedenstående billede, som jeg har taget på Røsnæs. Græsset på spidsen af klinten har praktisk talt intet underlag, og ved et klinteskred vil det få sig en pænt stor flyvetur. Men der skal selvfølgelig nogle ganske særlig vindforhold til, for at en klintetop ikke bare lander blødt i vandet, men også hjælpes væk fra kysten og ud på åbent hav.


Læs mere om erosionsprocesser her:
http://danskebjerge.dk/skabelsen6.htm

/Jacob