Danmarks største broer kan mere end bare forbinde landsdele. De er også fascinerende bygningsværker, der rækker højt op mod himlen. Og nu giver en ny attraktion på den gamle Lillebæltsbro mulighed for at se broen og dens omgivelser fra et noget anderledes perspektiv.

For 250 kroner kan man få en guidet tur hen over broen. Ja, henover. En gangbro, der er en halv meter bred, fører op over vejbaner og togskinner og giver en enestående udsigt ud over Lillebælt og de fynske og jyske kystområder. Det højeste punkt på turen er 60 meter over havet. Folk med diagnosticeret højdeskræk frarådes at forsøge.

Også brobestigning på Storebælt
Det er ikke første gang, at menige danskere får chance for at komme til tops i en dansk brokonstruktion. På Storebælt har man i flere år givet adgang til en af hængebroens 254 meter høje pyloner. Men det har været i forbindelse med særarrangementer, hvor turen f.eks. var en præmie i en konkurrence. Eller specialevents for pressen.

Jeg har selv haft æren af at kigge ud fra toppen af Storebæltsbroen. En skøn oplevelse. Men der er forskel på at stå på en platform omgivet af en tyk, halvanden meter høj betonmur og så at liste hen ad en smal gangbro med luft lige under sig og til begge sider. Ingen tvivl om, at det, der kan gøre Lillebælt Bridge Walking – som er det officielle navn – til et tilløbsstykke, er folks forkærlighed for sug i maven.

Pyloner overgår landjord
I øvrigt har der været tanker fremme om at gøre Storebæltsbroen til en kommerciel turistattraktion på lidt samme måde som den gamle Lillebæltsbro. Men de planer er så vidt vides ikke kommet videre end til nogle indledende drøftelser.

Storebælts pyloner er med deres 254 meter de højeste bygningsværker i Danmark. Også pylonerne på Øresund har betragtelig højde: 204 meter er der fra toppen og ned til havoverfladen. Intet dansk terrænpunkt når derop. Den planlagte Femern-forbindelse kunne have sat ny højderekord – her ville pylonerne have været næsten 270 meter høje -, men som bekendt har man valgt at bygge en tunnel i stedet.

Se flere højderekorder her:
http://danskebjerge.dk/artikler-rekorder.htm

/Jacob