Nordsjællandske strandvejsvillaer forbindes – med rette – med skyhøje boligpriser. Men Jylland kan også. Tag nu f.eks. den vejlensiske bydel Bredballe. Bredballe ligger på en ca. 70 meter høj skråning ned mod Vejle Fjord. Sydvendt, vel at mærke. Så der er ikke bare pragtudsigt til fjorden, men også til solen.

Egentlig var det til stor skade for bakkelandskabet, at man for få årtier siden satte gang i et omfattende byggeri i området. Men når det nu skulle være, så er terrænet altså genialt til boliger. Man kan jo bygge det ene hus bag ved det andet, uden at nogen af dem frarøves fjordudsigten. De står så at sige på skuldrene af hinanden.

Boliginvesteringerne lønnede sig, i hvert fald hvis man ser på priserne. Bredballe har i dag adskillige parcelhuse, der koster mere end 40.000 kr. pr. kvadratmeter. Det fremgår af et kort på websitet boligejer.dk. Så høje priser finder man kun ganske få andre steder på egnen.


Og zoomer man endnu længere ud, er Bredballes boligpriser stadig med helt i top.

Her i foråret blev en næsten nybygget villaejendom på Jørgasvej sat til salg for 42 mio. kr. Det gjorde den til den ottende dyreste udbudte bolig i hele landet. Og den dyreste i hele Jylland, skriver finans.tv2.dk.

Huset blev bygget i 2010. Billedet fra Google Streetview er fra året før, så her kan man i bogstaveligste forstand se en lastbil læsse byggemateriale af ved det kun delvist opførte hus.


Det er ikke højden over havet, der definerer stedets dyre beliggenhed. Det er derimod, at der er fuldstændig uspoleret udsigt til Vejle Fjord. Og så alligevel: Gennem huset går 5 meter koten. De meter giver lige det løft, som danner den perfekte vinkel ned mod det nærliggende vand. Ja, og så er man stadig i betryggende afstand af bølgerne, hvis vejret en dag skulle hidse sig op.

Lad mig til sidst nævne endnu en fordel ved at bygge boliger på en bakke som den i Bredballe: Arkitektonisk skaber det nogle muligheder, som man ikke finder på en flad mark.

Ejendomsmægleren skriver selv om boligen på Jørgasvej, at den er “harmonisk bygget ind i det skrånende landskab, der fører ned mod fjordbredden”. Og dét kendetegner faktisk mange af områdets ejendomme. F.eks. på Mølgårdsvej – Danmarks fjerdestejleste vej, der ligger et stenkast fra Jørgasvej. Hvad der ville være almindelige halvkedelige parcelhuse et andet sted i landet, bliver her til visuelt spændende konstruktioner, simpelthen fordi de har for nogle anderledes linjer: Man har bygget vandret på et underlag, der er skråt.


Danskebjerge.dk’s billede herover viser Mølgårdsvej 35. For så vidt et enkelt byggeri, men bemærk, at baghaven ligger på niveau med førstesalen!

/Jacob