Forestil dig at komme cyklende, og så pludselig ophører stien foran dig. I stedet kigger du ned i et flere meter dybt hul.

Det var, hvad Andreas Anslev og en kammerat oplevede, da de 11. marts var ude på en mountainbiketur i forårssolen. De nåede kun lige med nød og næppe at bremse, skriver han i et opslag på Facebook, som er ledsaget af fotos fra stedet. TV Øst har også omtalt hændelsen, som skete sydvest for Faxe Ladeplads på Sydsjælland (se kort nedenfor).

Et af billederne viser, hvordan et helt lille landskab med sti, græs, buske og træer er gledet adskillige meter ned ad skrænten. Det store træ står endnu med roden plantet i jorden, men hele stykket er fuldstændigt løsnet fra underlaget. To andre billeder demonstrerer udformningen af skreddet – det er, som hvis nogen havde gravet en bid af klinten med en kæmpestor ske. I siden ses den sti, der før gik langs klintekanten, men som nu fører lige lukt i afgrunden.Øjensynligt er Andreas Anslev og hans cykelkammerat de første, der opdager skreddet.

Det vides ikke, hvad myndighederne nu vil foretage sig. Det siger sig selv, at det kan være et farligt sted. Dels pga. faren for yderligere skred, og dels fordi man nemt kan overse, at stien med ét ophører. Som flere påpeger på Facebook, kan det få alvorlige følger, hvis nogen begiver sig ud på klinten i mørke uden at kende til skreddet.

Opdateret: TV Øst var samme aften ude ved stedet – se indslaget via dette link: http://www.tveast.dk/video/2015-03-12/dagens-regionale-nyheder-1930-12-marts-2015 (gå ind ved tidskode 9:58)


Det er især om vinteren og foråret, at der er risiko for klinteskred i Danmark. Medvirkende faktorer er meget våde eller meget tørre perioder, ligesom store temperatursvingninger mellem nat og dag spiller en rolle. Det er en tendens til, at skreddene sker i morgentimerne.

Om et større skred på Møns Klint i 2009 sagde geolog Stig Schack Pedersen, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, desuden:

“Faren for skred er størst på de meget stejle steder på klinten, og særligt hvor der er overhæng, – hvilket vil sige dér, hvor højtsiddende kridtpartier hælder udad.”

Ved Møns Klint har man ved visse lejligheder forbudt færdsel på og neden for klinten pga. risiko for skred. Men i øvrigt sker færdsel på klinten på eget ansvar. Læs mere om klinteskred på Møn i denne artikel.

Stier helt tæt på klintekanter er forholdsvis almindelige, bl.a. på Reersø, hvor nedenstående billede er fra.


/Jacob