Har du hørt om en bobbe?

Mange bornholmere har. Man møder ordet i et stednavn som Bobbe Å. Betydningen afsløres nederst i dette indlæg. Delikat er det ikke!


Men Bobbe Å har mere at tilbyde end en sproglig kuriositet. Åen ligger i en overordentlig smuk kløft ved Gudhjem. Og der er drøn på.

Der er nemlig under 10 kilometer mellem udspringet og udløbet. Og da udspringet ligger i over 100 meters højde over havet, skal der fart på, hvis vandet skal “nå” at komme helt ned på niveau med Østersøen.

Der er adskillige tilløb til Bobbe Å. Og de ligger højt. Det højest beliggende udspring, som Danskebjerge.dk kunne finde, ligger mellem Nyker Plantage og Rø Plantage – lidt øst for krydset Køllergårdsvej/Søndre Lyngvej. Højden er 116 meter. Men hele vejen langs Søndre Lyngvej fødes små vandløb, der har forbindelse til Bobbe Å.

Faktisk kaldes vandløbet først Bobbe Å fra det sted, hvor Sigtebæk og Bromme Å løber sammen. Det gør de i ca. 63 meters højde. Herfra går det for alvor stærkt, for der er kun et par kilometer til udløbet.

At der er tale om noget af en rende, mærker trafikanter på Røbrovej. Når de skal passere broen over Bobbe Å, skal de først gevaldigt meget ned ad bakke. Og derpå gevaldigt meget op. Der er ca. 30 højdemeters forskel og dét næsten uanset hvilken side man kommer fra. Stigningsprocenten er på barske 10 – i gennemsnit vel at mærke.

De to “tvillingebakker” udmærker sig på en anden måde. Nemlig ved, at de ser stejle ud på fotos. Der er ellers mange nok så hårde stigninger, der blegner i et kamera. Ikke Bobbebakkerne.


Vi skal dog endnu længere ned ad åen for at finde dens egentlige klimaks: Vandfaldet. Her dykker terrænet med 20 meter, hvoraf de fire er i form af et lodret fald. Det er ganske dramatisk at opleve, især når der er faldet store mængder nedbør i dagene forud. Alene lyden fra vandmasserne er voldsom.

Vandfaldet, der også kaldes Døndalfaldet, er en af Bornholms mange attraktioner, men det kunne godt fortjene endnu mere opmærksomhed. Det er kun på Bornholm, at der findes (naturlige) vandfald i Danmark, og vandfaldet i Bobbe Å er det største.

Se Danskebjerge.dk’s film fra Døndalfaldet her.

Og nu hvor man har stået dér og betragtet naturen i al sin storhed, er det måske meget godt at komme ned på jorden igen. For jeg skylder jo stadig svar på, hvad bobbe betyder.

Definitionen i Ordbog over det danske Sprog lyder således:

“(bornh.) klump af snot, støv og lignende i næsen; bussemand.”

Velbekomme, si’r jeg bare. Og god tur til Bobbe Å!

/Jacob