Sund skepsis er påkrævet, når man hører om maksimale stigningsprocenter. Ofte stammer tallene nemlig ikke fra egentlige målinger, men fra f.eks. en GPS, som ikke er nogen troværdig kilde til den slags. Eller også bygger det på rent gætværk.

Jeg siger ikke, at det er sådan det er med Jenkin Road, den stejleste stigning på 2. etape af årets Tour de France. Men når det fremføres som et faktum, at den stiger med 30% – nogle skriver endda 33% -, så er vi så højt oppe, at det ville være rart med nogle tydeligere angivelser af, hvad tallet er baseret på.

Min egen beskedne vurdering baserer sig på billeder. Jeg fandt et af mine gamle billeder fra Kiddesvej frem og kombinerede det med et tilpasset billede fra Jenkin Road.


På det sted, der vises fra Kiddesvej, stiger vejen med ca. 15%. Det er den blå linje. Billedet fra Jenkin Road viser det sted, der angiveligt er det stejleste. Her er hældningslinjen rød. (Se større billede her.)

Den røde linje er stejlere end den blå, men ikke markant stejlere. Den skulle være dobbelt så stejl som den blå, hvis stigningsprocenten skulle nå op over 30%. Vi er ret langt fra. Her tyder det snarere på, at sektionen på Jenkin Road er godt 21%.

Nu er sammenligning af fotos ikke den bedste metode at fastslå stigningsprocenter ud fra, og det kan sagtens være, at de 25%, som andre kilder taler om i forbindelse med Jenkin Road, er retvisende. Men der er altså også et stykke fra 33% og så ned til 25%.

Se også denne video fra en bestigning af Jenkin Road – det er en hård stigning, ja, men det ligner ikke en hældning på over 30%:

https://www.youtube.com/watch?v=buoAWz9aWnk

Danskebjerge.dk’s liste over de stejleste danske veje finder du i øvrigt her:

http://danskebjerge.dk/artikler-stejlesteveje2.htm

/Jacob