Jeg læste lige en beretning på Facebook om en tur til Frøbjerg Bavnehøj, Fyns højeste punkt (131 moh.). Kvinden morede sig lidt over, at punktet ligger lavere end hendes barndomsby i Midttyskland, selvom denne ligger nede i en dal.

Og ja, overfladisk betragtet er det forhold en bekræftelse af den gamle kliché om pandekageflade Danmark.

Men som Danskebjerge.dk flere gange har påpeget: Når man taler om landskaber, er højde over havet ikke noget specielt interessant parameter. Det interessante er højdeforskellen. Det er højdeforskellen, der giver udsigter. Det er højdeforskellen, der gør en bakke til en bakke. Og det er højdeforskellen, der giver udfordringer, når man skal bevæge sig rundt (billedet ovenfor er trappen op til Frøbjerg Bavnehøjs top).

Lad mig give en sammenligning: Kig på dit gulv og dit spisebord.

Hvilket er mest fladt? Er gulvet mere fladt end bordet, fordi gulvet ligger lavest? Nej, vel?

Det er en spøjs misforståelse, som sniger sig ind forskellige steder i snakken om terræn. Jeg tror, det hænger sammen med en fejlslutning: Vi ved, at dramatiske landskaber som Alperne rager nogle tusinde meter op i luften, og derfor sætter vi lighedstegn mellem dramatiske landskaber og høj beliggenhed. Men sagen er, at et landskab sagtens kan være dramatisk, selvom det ligger lavt. Ligesom et landskab kan være fladt og halvkedeligt, selvom det ligger relativt højt. Det afhænger blot af, om det står på nogle bordben, om jeg så må sige.

Dette fænomen kendes for eksempel fra Bornholm. Bornholms højeste punkt, Rytterknægten (162 moh.), ligger midt på øen i et moderat kuperet terræn. Men de store stigninger og fald skal man finde ude ved kysterne, hvor højdemeterne hurtigt tårner sig op. Så hvis man som turist på Bornholm kun gik frem efter matematikken og de højeste punkter, ville man gå glip af en masse spændende landskab andre steder på øen.

Læs mere om højdeforskelle under “Stejlest” på www.danskebjerge.dk:
http://www.danskebjerge.dk/stejlest.htm

Eller se et tidligere blogindlæg på Blogsbjerg, der er relateret til emnet:
http://iloapp.danskebjerge.dk/blog/blogsbjerg?Home&post=143

/Jacob