Så nærmer vi os et nyt år, og traditionen tro er det anledning til, at Danskebjerge.dk’s bjergløbsliste bliver opdateret.

Samtidig med opdateringen kan vi udpege, hvilke løb der har været årets mest bakkede:

– I kategorien løbeevents med maratondistance genindtog Aalborg Brutal Marathon førstepladsen. Det er sket et par gange før, og konklusionen må være, at hvis man har et godt koncept, så skal man ikke lave det om!

– I kategorien løbeevents med kvart- til helmaraton ligger Salomon Hammer Trail øverst. Løbet var nummer 1 i ovennævnte maratonkategori sidste år, men maratondistancen blev pillet ud af programmet i 2013. Stadig umådelig hårdt, selvom man “nøjes” med 25 km.

– I kategorien løbeevents med distancer op til kvartmaraton (altså under 10,5 km) sejrede Klinteløbet. Løbet ved Møns Klint bliver nok svært at slå af pinden, for selv hvis der kommer et løb med lige så mange højdemeter, så er kombinationen af drilske nedstigninger, en vanskelig stenstrand og til sidst en uhyggelig lang trappe – ja, det er bare en grum, grum udfordring.

To nye løb kom med på listen i år. Det drejer sig om Limfjordsløbet i Hammer Bakker og Aktiv Trænings Bakkechallenge ved Silkeborg.

Limfjordsløbet er et bjergløb med en relativt medgørlig rute, og måske af samme grund har løbet over 1000 deltagere. Det er et løb, der har været afviklet siden 1970’erne, og ruten har været næsten uændret.

Bakkechallenge er derimod et nyere løb. Her er der skruet helt op for højdemeterne, og fordi løbet afvikles i november, kan et mudret underlag være en ekstra modstander. At vinderen – OL-deltageren Jesper Faurschou – kom i mål på en tid, der er ca. en fjerdedel langsommere end hans rekord på distancen, siger lidt om, hvor svær ruten er.

Har du selv løbet et løb, som har en masse højdemeter, men som ikke er på listen? Så kan det være, fordi eventen er meget ny (kun afviklet 1-2 gange), eller fordi der kun er få deltagere. Disse kriterier er indført for at øge sandsynligheden for, at bjergløbslisten kun indeholder løb, som også eksisterer til næste år. Se i øvrigt beskrivelsen af kriterierne under listen.

/Jacob