Så er årets Post Danmark Rundt ved vejs ende. Etapeløbet, der er blevet kaldt Danmarks største årligt tilbagevendende sportsbegivenhed, har igen haft masser af tilskuere, og i de skrevne medier har der været en solid dækning.

Anderledes forholder det sig med de elektroniske medier.

Hvis man har zappet sig gennem DR1, TV 2 og sportskanalerne for at finde live-transmissioner fra Post Danmark Rundt, har man fået en lang næse. På TV 2 viser de Vuelta à Espana. I sig selv en udmærket cykelbegivenhed, men det virker paradoksalt, at en stor dansk tv-station henter signal helt nede fra Spanien, mens store stjerner som Mark Cavendish suser rundt på danske landeveje.

DR1 sætter tid af i aftenfladen til Post Danmark Rundt, og produktet som sådan er i orden. Men det sendes altså med flere timers forsinkelse, og man kan dårligt undgå at høre eller læse inden da, hvem der har vundet dagens etape. I radioens P3 er der i princippet live-dækning af løbet, men det begrænser sig til et par pip fra den udsendte. Overfladiskheden understreges af, at man ved afslutningen af etaperne først stiller igennem til ham, når de forreste ryttere befinder sig på opløbsstrækningen.

Alt i alt lyser det ud af tv- og radiodækningen af Post Danmark Rundt, at løbet har redaktionel andenprioritet. Og det er en stor skam.

Cykelinteressen i Danmark er massiv, og ligesom man i Frankrig ser Tour de France som en fantastisk mulighed for at profilere kulturen og landskabet, kan Post Danmark Rundt være et smukt udstillingsvindue for de danske bakker og byer. Det kan godt være, at der ikke vil være så mange udenlandske seere til transmissionerne, men jeg er sikker på, at danskerne godt vil opleve deres eget land, samtidig med at de møder nogle af sportens største personligheder.

I andre af vore nabolande sendes der masser af live-sport fra indlandske begivenheder. I f.eks. Norge kan selv mindre events få tv-stationerne til at sende helikoptere i luften og masser af tv-hold af sted for at transmittere direkte. Denne sommer så jeg f.eks. en live-transmission fra et bakkeløb på rulleski! Der var en håndfuld kendte skisportsstjerner, der deltog, men det var en konkurrence uden større pengepræmier og prestige. Alligevel var der lagt kræfter i en nydelig produktion til nationens eftermiddagsseere.

Kontrasten til Danmark var iøjnefaldende. Herhjemme kan ikke engang et cykelløb med mange flere tilskuere og et langt højere konkurrenceniveau få tv-stationerne op af stolen.

Selvfølgelig vil det koste ressourcer at producere cykelløb. Og det er ikke sikkert, at det vil komme til at se helt lige så professionelt ud, som når man ser Tour de France eksempelvis.

Men jeg tror, at begivenheden i sig selv har en status i befolkningen, der gør, at det vil være besværet værd. Og spørgsmålet er, om ikke også tv-stationerne har en moralsk forpligtelse til at gå ind i projektet. Ved at sende live fra Post Danmark Rundt kan de være med til at gøre begivenheden endnu større. Ved at undlade det er de på sigt med til at gøre den mindre. Sportsarrangementers popularitet hænger nemlig langt hen ad vejen sammen med eksponeringen af dem. Det gælder ikke mindst inden for cykelsporten. Cykling er i de seneste år blevet en “tv-sport”, hvor selv folk, der ikke er cykelentusiaster, følger med. Det betyder omvendt, at cykelløb uden tv er i fare for at glide i baggrunden.

Lad mig minde om, at der tidligere har været perioder, hvor Post Danmark Rundt var taget af plakaten. Trods den nuværende succes kan det hurtigt gå ned ad bakke igen.

Den bedste måde at langtidssikre løbet på er ved at øge den brede eksponering. Og hvis hr. og fru Danmark kan se Post Danmark Rundt direkte i fjernsynet hver dag i en lile uges tid, så er grunden lagt for en tradition. Og traditioner har det med at vare i mange år.

/Jacob