Nogle vil måske mene, at det lyder lidt bombastisk. Men jeg mener faktisk, at det projekt, som nu offentliggøres på Danskebjerge.dk, har historiske dimensioner.

Det handler selvfølgelig om undersøgelsen af Danmarks stejleste veje.

Ingen har før gjort noget lignende. Ingen har før dokumenteret systematisk, hvor stejle de stejleste gader og stræder i landet er.

Og det har heller ikke været helt enkelt at gøre. Som det er i dag, kan en vejs maksimale stigningsprocent ikke udregnes ud fra tal og kort. Der findes godt nok forskellige ret detaljerede højdedata, men ikke så detaljerede, at de kan angive maksimale stigning. Her må man måle sig frem på stedet.

Undersøgelserne har krævet mange rejser rundt omkring i kongeriget.

De har taget tid – mere end to år.

Og de har kastet mange forundrede blikke af sig fra forbipasserende!

Og hvad kan man så bruge resultaterne til? Det kommer an på, hvem man er.

Hvis man er statistiknørd, er det sjovt at sammenligne procenterne. Hvis man er motionist, kan det være relevant at vide, hvor man finder de største udfordringer. Hvis man er almindelig dansker, der interesserer sig for oversete afkroge af hjemlandet, kan det også være værd at kigge på opgørelsen og måske ved hjælp af den finde frem til de stejleste veje og opleve dem ved selvsyn. Ud over en betydelig hældning venter der ofte en smuk udsigt fra toppen.

Men undersøgelsen tjener også det formål at nuancere billedet af terrænet i Danmark. Mange danskere har den opfattelse, at stigninger er noget, man skal finde i udlandet. Det er ikke rigtigt. Som listen viser, er der adskillige danske veje, hvis stigningsprocenter kan måle sig med dem, man møder, når det går allermest opad i f.eks. Alperne og de norske fjelde.

Og nej, Kiddesvej – den berømte stigning, der indgår i Post Danmark Rundt – er ikke topscoreren. Kiddesvej er godt nok en meget stejl gade, men der findes dansk asfalt, der er stejlere. Flere steder endda.

Billedet ovenfor viser Ringbakken i Odsherred. Den stiger med op til 21,5% – 2,5 procentpoint mere end Kiddesvej. Og så ligger Ringbakken endda “kun” på en delt syvendeplads.

/Jacob