Så er der rav i den igen. Hvor højt er verdens højeste bjerg egentlig?

http://jp.dk/udland/asien/article2708600.ece

Som det fremgår, har amerikanere målt bjergets top til at ligge 8850 meter over havets overflade, mens kinesere mener, at det rigtige tal er 8844. Det er altså en forskel på 6 meter.

Lad os sammenligne med danske forhold.

I Danmark havde man i en årrække også en debat om, hvor højt beliggende det højeste punkt i landet var. Ja, faktisk var der slet ikke enighed om, hvor dette højeste punkt lå. Geologer afgjorde imidlertid for syv år siden, at det var Møllehøj, der var højest – skarpt forfulgt af Yding Skovhøj.

Møllehøjs top ligger 170,86 meter over havet, mens Yding Skovhøjs, fratrukket en gravhøj, ligger 170,77 meter over havet.

En mikroskopisk forskel. Nærmere betegnet: En difference på 0,053 procent, siger min lommeregner.

Og så tilbage til Møllehøjs storebror: Mount Everest. Her har vi at gøre med en i absolutte tal noget større forskel – altså mellem de to nævnte målinger -, men bjerget er jo trods alt også en del større. Differencen er…. (regne, regne, regne)… 0,068 procent. Ergo meget tæt på den brøkdel, der adskiller Møllehøj fra Yding Skovhøj.

Og pointen?

Ja, der er i hvert fald den, at hvis spørgsmålet om Mount Everests højde kan blive taget op igen på baggrund af så tætte målinger, er der så ikke også potentielt grundlag for at betvivle sandheden af de resultater, som de danske geologer nåede frem til i det midtjyske?

ER Møllehøj virkelig Danmarks højeste punkt?

/Jacob