Bergen er Norges næststørste by. Den er berygtet for at være særdeles regnfuld, men smuk er byen, som den ligger dér ud til Nordsøen (se foto ovenfor). En del af skønheden ligger i topografien: Bergen er kendetegnet ved at være omgivet af bjerge – der siges at være syv af dem -, og bjergsiderne er meget stejle.
Så meget desto mere opsigtsvækkende – nogle ville sige: kuriøst – er det, at der i hele Bergen ikke er en eneste vej, der er stejlere end den stejleste gade i den jyske by Vejle. På Christian Winthersvej i Vejle når stigningsprocenten op på 25,5. Det er godt 1 procent mere end i Bergen.
Og hvordan ved man så det?
Jo, fordi man i Bergen har gjort sig den ulejlighed at opmåle vejenes stejlhed. Se bare her:
Skivebakken er Bergens stejleste gade med en maksimal stigningsprocent på 24. Det er meget, men altså ikke nok til at slå Christian Winthersvej.
Og så ender Skivebakken oven i købet blindt, mens Christian Winthersvej er åben for trafik i begge ender.
(Læs hele den norske artikel her.)
Nu er Norge jo et kæmpe land, og det er nok de færreste steder, at man har lavet tilsvarende officielle målinger. Men alene det, at Vejle overgår en bjergby som Bergen, siger noget om, at Vejles veje faktisk er noget specielt, også set i en international kontekst.
Det kan tilføjes, at Danskebjerge.dk tidligere har påvist, at hverken tyske Harzen eller de sydsvenske åse har veje, der er helt så stejle som dem i Vejle.
/Jacob
Du har ret Troels min søn, du har skills, jeg takker
Du har ret, Troels. Jeg retter. Tak.
De “237 meter” ser ud til at være vejlængden og ikke højdemeter….?
De “237 meter” ser ud til at være vejlængden og ikke højdemeter….?
Stejlhed giver ofte anledning til debat. Den tidligere nævnte artikel i Bergens Tidende fik en kommentar med på vejen – fra én, der vist ikke helt kan skelne mellem gennemsnitlig og maksimal stejlhed. Når det er sagt, så kunne det da være sjovt at prøve kræfter med de stigninger, der tales om. http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Fagerbakken—brattest-i-Bergen-2473214.html