Nogle af dem, der mærker de stigende temperaturer mest, er ejerne af Danmarks skianlæg.
Vi har nu haft flere vintre i træk uden længere perioder med frost og sne, og det har betydet, at skilifterne har stået stille, og de danskere, der har hungret efter en tur ned af løjperne, har været henvist til udenlandske skidestinationer.
Ifølge DR Bornholm 26. april 2025 har Skibakken mellem Gudhjem og Østerlars haft lukket i syv år. Hedeland Skicenter, der drives af Roskilde Skiklub, havde åbent fire dage i 2024, men ellers skulle man også her tilbage til 2018 for at finde en sæson med skiaktiviteter på bakken. Den bedste sæson i nyere tid var i 2010, hvor der var åbent for skiløb i Hedeland hele 42 dage.
Både det bornholmske og det sjællandske skianlæg har snekanoner, der kan smide kunstigt sne ud på skråningerne. Men det har altså ikke kunnet kompensere for den manglende sne og frost. Blandt udfordringerne er, at driften i vidt omfang er baseret på frivillige, og de kan ikke bare tage fri fra arbejde, hvis vintervejret ruller ind over landet en tilfældig tirsdag morgen. Et andet forhold, der skal tages højde for, er, om der er udsigt til flere sammenhængende frostdage, sådan at det kan svare sig at sætte gang i udstyr og organisation.
Ud over de to nævnte skibakker er der steder i landet, hvor der tidligere er blevet opsat skilifter, men hvor der ikke er snekanoner. Her er man fuldt og helt afhængig af, hvad naturen selv kan levere af hvidt pulver og minusgrader.
Ét sted behøver man ikke tænke på den slags. Det er på Copenhill på Amager, hvor underlaget er kunststof. Måske er kunstigt underlag fremtiden for de danske skibakker?
Se hele Danskebjerge.dk’s liste over danske skianlæg her. (Men vær opmærksom på, at det ikke i alle tilfælde er sikkert, at der stadig er nogen, der står for drift af skilifter mv., hvis der igen skulle komme sne.)
