“Familier som vores” – fortænkt eller realistisk?

Jeg må indrømme, at da jeg hørte om serien første gang, tænkte jeg: “Det lyder fjollet.” Præmissen om, at danskerne skulle forlade landet pga. havvandsstigninger, fandt jeg temmelig far-fetched.

Omvendt kunne jeg konstatere, at mange var ellevilde med netop seriens kerneidé. Soundvenue skrev: “Præmissen er den mest inciterende og tankevækkende i en dansk serie i nyere tid, måske nogensinde. Hvad gør vi, den dag vi ikke længere kan bo i Danmark på grund af de menneskeskabte klimaforandringer?”

For nylig tog jeg mig så sammen og så noget af serien, især for at finde ud af, hvordan hovedpointen mere præcist bliver forklaret.

Det sker første gang godt 16 minutter inde i afsnit 1. Her er der en samtale, hvor den virkelighed, danskerne befinder sig i, bliver beskrevet i en dialog. Jeg har skrevet den ud og lagt den ind nederst i denne tekst. 👇

Jeg må medgive, at min indledende hovedrysten blev gjort en smule til skamme. Vi er bestemt ikke ovre i noget Ole Bornedalsk nonsens her. Der er tænkt over, hvordan den ret ekstreme krisesituation kan forklares på en plausibel måde.

Først og fremmest har filmskaberne indlagt to akutte forandringer. Den ene er, at havene er begyndt at stige endnu mere end forventet blot et par år tidligere. Den anden er, at den hollandske økonomi er kollapset. Vi taler altså om en form for dominoeffekt, som gør øjeblikkelig handling påkrævet, omend nedlukningen af Danmark kan foregå over et godt stykke tid.

De to ændringer er et ganske snedigt modsvar til det, der er et oplagt kritikpunkt mod seriens præmis, nemlig at stigende havniveau er noget, der foregår glidende over rigtig mange år, og som derfor ikke vil kunne forårsage nogen specielt indgribende forandring i gennemsnitsfamiliens liv.

Vil det så sige, at jeg er enig med Soundvenue i, at præmissen er uhørt inciterende?

Nej, og det skyldes to ting. Dels er der kriser, som ville passe bedre til den situation, der er beskrevet, eksempelvis en pandemi eller en krig. Især krigen føles jo som et ikke alt for urealistisk scenarie i disse år. Og krigen vil meget mere end klimaforandringer kunne skabe store omvæltninger ganske akut. (Ellers så spørg ukrainerne.)

Dels er der de objektive omstændigheder omkring klimaforandringerne. De mest pessimistiske forudsigelser går på, at der fx ved København kan opstå en vandstand, der ligger 4-5 meter højere end i dag, hvis den værst tænkelige stormflod rammer. Andre prognoser taler om op til 238 centimeter højere vandstand generelt i verden ved næste århundredeskifte. Men det er altså worst-case-scenarier. Og selv under de forhold vil stort set kun kystområderne blive ramt. Alvorligt nok, for de største danske byer ligger ved kysterne. Men en masseevakuering ville være aldeles hysterisk, og de lande, der skulle tage imod danskerne, ville sige: “Nej tak, fyld jeres eget land op først!”

Klimaforandringer er generelt ikke ret gode at bygge katastrofefilm op omkring. Dertil er forandringerne for gradvise. Men man kan selvfølgelig lave nogle nedslag, eksempelvis en ekstrem stormflod som tidligere nævnt.

Ellers skulle man vælge et andet klimascenarie, som også har været fremme, nemlig at der kan ske et kraftigt og relativt pludseligt fald i temperaturen i Nordeuropa. Dét vil faktisk have langt mere vidtrækkende konsekvenser for hele Danmark. Men en filminstruktør vil nok helst tage udgangspunkt i det, der er mainstream-opfattelser, og her er det altså stadig temperaturstigningerne, der er det dominerende tema. Så kan man altid vride lidt i realiteterne for at få dramaet på plads.


Dialog fra “Familier som vores”. Ca. 16 minutter inde i afsnit 1: En af hovedpersonerne fortæller en anden, at det er besluttet at lukke landet.

– Det har de sagt før. Sagde de ikke, det var ret definitivt afvist?

– Jo jo, men det er tre år siden. Man diskuterer stadig, hvorfor vandet stiger så hurtigt, og det bliver ved osv.

– Jamen, det gør de jo hele tiden. Hvorfor så lige nu? Er I sikre på det her?

– Ja, Danmark ligger jo lavt. Så på sigt kan det ikke betale sig at sikre os ordentligt. Så er det bedre at flytte ud nu på en fornuftig måde, inden det er for sent.

– Ahr men for helvede …

– Så det er egentlig rettidig dansk omhu, kan man sige, vi kører med. (…) Det er delvist pga. Hollands økonomiske kollaps i sidste måned. Det blev for omkostningstungt at aflede alt det vand og dæmme op, så… Der er flere hollændere, der er begyndt at flytte ud. Det er ret massivt faktisk. Og så er der alle flygtningestrømmene sydfra. Så det betyder, at grænserne begynder at lukke for danskere rundt omkring i Europa. Og derfor vil man gerne afsted, inden Europa har lukket.